недеља, 10. август 2008.

Apliciranje za radnu dozvolu

Pre nego što bilo šta napišem u vezi apliciranja za radnu dozvolu samo da napomenem da ova procedura je važila u trenutku kada sam ja aplicirao a to je jul 2008-e u vezi svih promena sa procedurom apliciranje najbolje pogledati odredjene sajtove ili otići u centar za strane zaposlene.

Potrebna dokumenta:
- Diploma sa fakulteta: original i prevod na engleskom (može i norveškom) overen kod ovlašćenog prevodioca.
- Sertifikati: originali i prevodi (ako je to potrebno, pošto su mi sertifikati bili na engleskom onda ih je tip u policiji samo kopirao i overio)
- Kopija pasoša i to sve stranice (ja sam kopirao pasoš pre nego što sam došao u Norveškoj tako da je tip iz policije samo kopirao stranicu koja se razlikovala a to je stranica gde je bio pečat mog poslednjeg ulaska)
- Jedna fotografija, veličine kao za pasoš.
- Ugovor o radu koji se dobija od poslodavca

Formulari koji se popunjavaju: (najbolje je pitati devojke koje rade u centru za strane zaposlene koje formulare treba popunjavati za prvu radnu dozvolu)
- Formular za izdavanje prve radne dozvole koji se predaje policiji
- Formular za poresku kartu koji se predaje poreskoj upravi
- Formular za emigraciju ili tako nešto koji sam ja predao isto u poresko ali mislim da se tiče Population Registra.
- Uplatnica kojom se plaća izdavanje radne dozvole u iznosu od 1.100 NOK plus 65 NOK ako se plaća u pošti ili čini mi se 50 NOK ako se plaća u banci

Opciona dokumenta: ja sam poneo sa sobom i još neka dokumenta koja sam smatrao da bi mogla da pomognu da dobijem lakše radnu dozvolu.
- Dokument o profesionalnom iskustvu: dobio sam od svih svojih prethodnih poslodavaca opis zaduženja na poslovima na kojima sam radio u tim kompanijama. Imao sam srpske originale na memorandumu kompanije i prevode na engleski overene od zvaničnog sudskog prevodioca.
- Pismo od poslodavca u Norveškoj u kome mole Centar za strane zaposlene da mi izdaju radnu dozvolu u što kraćem roku. To pismo sam pokazao tipu u policiji ali mi je on rekao pošto je kompanija u kojoj ću raditi veoma poznata i uticajna da mi nije potreban tako da ga on nije uzeo.
- Radnu biografiju sam imao ali je nisam predavao.

Gde sam aplicirao?
Aplicirao sam u centru za strane zaposlene u Oslu. Detaljnije za adresu, radno vreme i ostale informacije pogledajte na linku centra u sekciji korisni linkovi.

Procedura apliciranja:
Ja nisam ništa uplaćivao već sam uzeo broj za čekanje u redu za policiju (queue number) i kad sam došao na red i predao dokumenta onda mi je tip rekao da je sve u redu i da mogu da odem da uplatim za izdavanje radne dozvole i da mu donesem uplatnicu. Kada sam mu predao sva dokumenta i uplatnicu napisao mi je na papiriću za čekanje da ne moram da čekam u redu za poresku kartu već samo kada bude prvi slobodan šalter da ga pokažem službeniku i predam formulare što sam ja i uradio i oba formulara sam predao tom tipu jer mi je on rekao da sve to mogu da odradim kod njega.

Kada ste sve ovo uradili možete da odahnete i čekate narednih (pet radnih dana) onda dolazite u centar za strane zaposlene ponovo da vam kažu da li je radna dozvola odobrena. Ako jeste onda ćete dobiti nekoliko papira u centru sa kojima idete u policiju u ulici Storgate 33 kod Gunerious tržnog centra, veoma lako je naći, gde ćete se javit tipu na ulazu i on mi je rekao da nemoram da čekam na red već po čim se neki od šalter 1-5 oslobodi da predam dokumenta koja sam dobio iz centra, jednu fotografiju koju vam vraćaju i pasoš kako bi vam udarili radnu dozvolu. Radno vreme policije mislim da je do 4 po podne ali nisam siguran. U centru za strane zaposlene možete dobiti mapu gde se policija nalazi i pitati za radno vreme.

Nakon pet do sedam dana na kućnu adresu ćete dobiti poresku kartu i jedinstveni broj u Norveškoj (privremeni ili stalni) ova dokumenta vam trebaju da biste mogli da otvoriti račun u banci, da biste mogli da sklapate ugovor o stanovanju, da bi poslodavac mogao da vam obračunava porez i isplaćuje platu kada otvorite račun u banci.

Saveti:
- Kada predaje te formular za poresku kartu onda možete da tražiti koverat za promenu adrese tako da ne morate da dolazite lično nego samo pošaljete pismo o promeni adrese kako bi vaši podaci o stanovanju bili aktuelni.
- Administracija im je malo spora tako da trebate imati malo strpljenja i najbolje je doći što ranije kako biste imali dovoljno vremena da popunite sve formulare, uplatite za radnu dozvolu i sačekate na red pošto ume da bude gužva.
- Ukoliko vidite da posle sedam dana vidite da niste dobili nikakvo obaveštenje da vam je radna dozvola gotova najbolje je malo dosadjivati tj. raspitivati se šta je sa statusom vaše radne dozvole.
- U centru možete dobiti mapu gde se nalazi policija gde će vam ispečatirati pasoš isto pitati za radno vreme policije. Policija se nalazi u ulici Storgata 33 kod Gunerius tržnog centra i radno vreme je čini mi se do 4 po podne.
- Možete tražiti broj na kome se možete raspitati ako niste dobili poresku kartu i jedinstveni broj u Norveškoj do odredjenog roka, obično pet do sedam dana.
- U sledećem postu ću pisati kakve sam ja muke imao i kako se sve rešilo.

Važni brojevi telefona i adrese:
Centar za strane zaposlene
Adresa: Hagegate 28, Tøyen Centre

UDI
Adresa: Hausmannsgate 21, preko puta Anker hostela nije daleko od Oslo S centralne stanice
Telefon: 23 35 16 00 radno vreme za raspitivanje preko telefona (09:00 - 14:00), budite uporni i strpljivi jer se čeka na uspostavljanje veze i po nekoliko minuta
Internet: http://www.udi.no/
email: ots@udi.no

Skatt - poresko, raspitivanje u vezi poreske karte
Telefon: 800 80 000
Poštanska adresa: SKATT OST, 0630 Oslo
Radno vreme:
Pon - Pet (osim Čet) 09:00 - 15:00
Čet 09:00 - 17:00
Internent: http://www.skatteetaten.no/
Email: skattost@skatteetaten.no

Korisni linkovi:
Centar za strane zaposlen
UDI
Ny i Norge
Norway.no
Sajt norveškog konzulata u Srbiji

5 коментара:

neocortex је рекао...

svaka cast deki na informacijama, sve si do detalja pojasnio, bolje pitati tebe nego nekog u ambasadi...:) interesuje me da li moze da se dodje u norvesku nekom sengen vizom, i direktno u norveskoj potraziti poso, a ne ici preko ambasade tj. da ti firma ne salje poziv preko ambasade, pa tek onda da vadis norvesku vizu i ides, vec da dodjes u zemlju nekom drugom vizom i direktno konkurises za poso?

Dejan Mladenović је рекао...

Oprosti sto nevideh tvoj komentar.

Pretpostavljam da moze. Ja licno posto imam dvojno drzavljanstvo makar o tome nisam morao da brinem. Koliko je meni poznato uslov da mozes da trazis radnu dozvolu u Norveskoj a ne u da radis proceduru preko ambasade jeste da mozes da ostanes legalno u Norveskoj 90 dana. Sto je meni hrvatski pasos omogucavao tako da ja po cim sam dobio ugovor odmah sam otisao sa svim dokumentima u centar za strane zaposlene i to sredio tamo.

Vuja је рекао...

Deki, da li si ti isao na "early employment scheme"?

Dejan Mladenović је рекао...

Nemogu da se setim da je bilo te opcije kad sam ja aplicirao.

Анониман је рекао...

Deki jel si tu?Treba mi jedna bitna informacija.